jazz


Wie jazz bij Codarts studeert, verdiept zich uitgebreid in de jazztraditie én wordt uitgedaagd om crossovers met andere muziekstijlen te onderzoeken. De ontwikkeling van jouw eigen stem en identiteit als muzikant staat bij ons voorop.

Waarom deze studie?

Jazzstudenten van Codarts vallen in de (internationale) jazzscene op door een hoog artistiek en ondernemend niveau. We leiden je niet alleen op tot ambachtelijk goede musicus, maar ook tot creatieve musicus, die openstaat voor nieuwe ontwikkelingen en ervaringen. Je krijgt les van (gast)docenten die stuk voor stuk hun sporen in de praktijk hebben verdiend.

Het grootstedelijke karakter van Rotterdam doet de jazzmuziek goed en Rotterdam weet zich ook steeds meer als muziek en festivalstad te profileren. Het North Sea Jazz Festival, De Jazzdag (Nederlands grootste jazz-netwerkdag), veel verschillende podia in de stad die jazz programmeren zoals LantarenVenster, de club Bird en Dizzy, maar ook diverse jamsessies brengen aan de stad een levendig jazzklimaat.

Wat leer je?

Naast de instrumentale hoofdvaklessen, de theorie en bijvaklessen, spelen ensembles een belangrijke rol in het onderwijsprogramma. Door te spelen in diverse ensembles kom je in aanraking met de rijke jazztraditie. Verschillende stijlen zoals bebop, hardbop, modale jazz, latin jazz, free jazz en fusion en alle vormen van moderne jazz komen hierbij aan bod. Je repeteert en treedt op in  uiteenlopende bezettingen, van jazzquintet tot bigband. Cross-overs – met wereldmuziek en de popafdeling – zijn een specifiek onderdeel van de ensembles en projecten.

Je uitgebreide kennismaking met de jazztraditie dient als springplank om een eigen stijl te ontwikkelen. We stimuleren je volop om - vanaf het eerste jaar - zelfstandig projecten en bands te beginnen.

Studieprogramma

De Bacheloropleiding Muziek (studierichting jazz) is een vierjarige voltijdopleiding. De studievoortgang wordt vastgelegd in de vorm van studiepunten. Per studiejaar moet je  60 ECTS studiepunten behalen. De volledige studiepuntentabel is onderdeel van de zogeheten Onderwijs Examenregeling, de OER, die te vinden is op het Intranet en in deze studiegids. De voertaal van de lessen is Engels of Nederlands.

Graad

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music (BMus).

Contact:

T:
010 217 11 31
E:
jazz@codarts.nl

JPW in het WMDC

Jazz, Pop en Wereldmuziek mengen en mixen zich bij Codarts. Sinds studiejaar 2013/2014 zitten de afdelingen samen onder één dak: het World Music & Dance Centre (WMDC). Een paar voordelen opgesomd:

- Omdat Jazz, Pop en Wereldmuziek een gebouw delen, kun je gemakkelijk ensembles vormen met studenten van andere afdelingen;
- De curricula worden (en zijn al gedeeltelijk) op elkaar afgestemd;
- Het is hiermee eenvoudiger geworden om je eigen, persoonlijke leerroute uit te stippelen (lees het interview met Sanne Verbogt ter inspiratie);
- Er zijn ruime, moderne studio’s aanwezig in het vernieuwde WMDC; maak er vooral gebruik van.