master muziek

Wie kiest voor de Master Muziek, creëert een brede visie op het werkveld en leert zichzelf nog beter te profileren als uitvoerend musicus. Binnen de masteropleiding is er naast je hoofdvak en ensembles volop aandacht voor onderzoek naar jouw eigen beroepspraktijk.

Waarom deze studie?
De muziekwereld verandert continu. Ooit was je na het conservatorium haast verzekerd van een levenslange baan bij, bijvoorbeeld, een professioneel orkest. Inmiddels is die vanzelfsprekendheid volledig weggevallen. Als musicus anno nu moet je goed weten wat jouw ‘unique selling points’ zijn en vlot in kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. De Master Muziek bereidt je hierop voor door je – onder begeleiding van een kundig docententeam – alle ruimte te geven voor individuele ontplooiing.

Wat leer je?
Je hebt de keuze uit twee profielen: het ‘performersprofiel’ of het ‘compositieprofiel’. Dit houdt in dat je je ofwel als uitvoerend musicus verder ontwikkelt, ofwel als componist. Je onderzoek en de vakken die je kiest – waarover hieronder meer – stem je af op deze keuze.

Hoofdvak
Op het gebied van jouw hoofdvak krijg je individuele lessen op het allerhoogste niveau. Daarnaast speel je, afhankelijk van je hoofdvak, in het Codarts Symphony Orchestra, de Codarts Big Band, het tango-orkest OTRA of in een van de talloze andere ensembles.

Artistiek Onderzoek
Het onderzoek dat je binnen de master uitvoert (ook wel het Artistieke Onderzoek genoemd), doet een groot beroep op je eigen creativiteit, nieuwsgierigheid, individualiteit, gevoel voor schoonheid en vernieuwing. Om enkele voorbeelden te geven: een jazzstudente bracht scattechnieken vanuit de jazz in bij bossa nova’s en ontdekte zo haar ‘unique selling point’; een Spaanse klassieke pianist verdiepte zich bij de afdeling Wereldmuziek in de flamenco en kon daarmee de klassieke Spaanse muziek van de componist Albeniz veel beter begrijpen en uitvoeren. Doormiddel van het doen van onderzoek leer je als student ook niches in de markt te zien, waarmee je je eigen werkveld kunt creëren. Daarnaast draait het onderzoek om het doorbreken van de meester-gezelstructuur als enige zaligmakende onderwijsvorm. Dat wil zeggen: jij stelt binnen het onderzoek zelfstandig je doelen en kunt bij het verwezenlijken hiervan rekenen op gedegen begeleiding.

Keuzevakken
Verder probeert de Master Muziek maatwerk te verrichten doormiddel van een aanbod van keuzevakken en mogelijkheden om buiten de school praktijkervaring op te doen. Qua keuzevakken kun je denken aan een cursus Oude Muziek, waarin je lessen krijgt over muzikale interpretatie en instrumenten. Of een vak als ‘playing abroad’, waarin je leert hoe je jezelf in het buitenland kunt profileren als uitvoerend musicus. Je hebt tevens de mogelijkheid om keuzevakken aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag te volgen, waaronder een cursus over de Schenker-analyse. Kortom: binnen de Master Muziek gaan persoonlijke drive, gedegen vakmanschap en het aanleren van nieuwe vaardigheden hand in hand.

Studiepunten
De Master Muziek is een tweejarige voltijdopleiding. De studievoortgang wordt vastgelegd in de vorm van studiepunten. Per studiejaar moeten studenten 60 ECTS-studiepunten behalen, waarvan je 10 ECTS-punten vrij mag invullen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een aantal keuzevakken te volgen, stage te lopen bij een orkest of een minor te volgen. De studiepunten zijn terug te vinden onder de ‘studiepunttabellen’ in deze studiegids.

Tot slot: de voertaal van de lessen is Engels of Nederlands (afhankelijk van het vak).

Graad
Na het afronden van deze studie krijg je de graad Master of Music (MMus).

Contact:
T: 010 217 11 00
E: mastermuziek@codarts.nl