pop


De popbranche vraagt om duizendpoten die niet alleen artistieke en creatieve toppresentaties leveren, maar die ook zelfbewust en professioneel zijn. De popafdeling van Codarts leidt je op tot een veelzijdige muzikale persoonlijkheid met een eigen signatuur. In de multidisciplinaire Codarts-omgeving kun je je als toptalent ontplooien tot de beste performer, producer of songwriter.   

Waarom deze studie?
Wij denken dat onze omgeving het beste aansluit op de praktijk waar je na (en wellicht tijdens de tweede helft van je studie) actief in zult zijn. Je bent een super goede ambachtelijke muzikant, maar ambachtelijkheid is niet het doel op zich. Het zorgt voor skills, vertrouwen en het vermogen je aan alle werkveldsituaties te kunnen verbinden en jezelf gedurende je gehele carrière te kunnen blijven ontwikkelen.

Wat leer je? / Studieprogramma
Aan die ambitieuze doelstelling ga je bij ons werken, vier jaar lang, samen met een ijzersterk docententeam dat oog en oor heeft voor kwaliteit en individualiteit. Al tijdens je opleiding word je actief betrokken bij het werkveld van de pop, bijvoorbeeld via masterclasses, gastdocenten, samenwerkingsverbanden en projecten binnen Codarts en met het werkveld.

Onze popafdeling kent zes hoofdvakken: creative producer, singer/songwriter, drums, basgitaar, elektrische gitaar en toetsen. Daarnaast krijg je meerdere relevante bijvakken, zoals muziektheorie en is er veel aandacht voor productie, het schrijven van eigen repertoire, nieuwe media, technologie en de businesskant van het vak.

Bij Codarts ontwikkel je je tot breed inzetbare musicus. Zo kun je als basgitarist ook contrabaslessen volgen, als drummer je in opnametechniek verdiepen of als toetsenist liedjes leren schrijven. De popafdeling is gestoeld op de gedachte dat een goede muzikant meerdere facetten van het werkveld beheerst. Het is dus niet genoeg om “alleen maar” een hele goede gitarist te zijn. Om van muziek je beroep te maken, moet je ook weten hoe het hele proces van popmuziek maken in elkaar steekt. Van de allereerste demo tot aan de cd die in de winkel ligt, van de eerste repetitie tot de laatste show van de tournee.

In de samenwerking met andere de afdelingen krijg je de ruimte om jouw talent ten volle te ontplooien. Daarin is Codarts als onderwijsinstituut uniek te noemen. Jij creëert zelf je curriculum. Een docent zegt niet: ‘Dit is wat ik je ga leren,’ maar vraagt: ‘Wat wil je van mij leren?’ In samenwerking met je docenten zet je een koers uit voor de vier jaar die je hier studeert. Wat wil je bereiken, wat zijn je doelen? En vervolgens, wat is er voor nodig om die doelen te bereiken?

Bekijk codarts.nl voor meer informatie over de inhoud van de opleiding en het curriculum.

Graad
Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music (BMus).

Contact:

T:
010 217 10 42
E:
pop@codarts.nl

JPW in het WMDC

Jazz, Pop en Wereldmuziek mengen en mixen zich bij Codarts. Sinds studiejaar 2013/2014 zitten de afdelingen samen onder één dak: het World Music & Dance Centre (WMDC). Een paar voordelen opgesomd:

- Omdat Jazz, Pop en Wereldmuziek een gebouw delen, kun je gemakkelijk ensembles vormen met studenten van andere afdelingen;
- De curricula worden (en zijn al gedeeltelijk) op elkaar afgestemd;
- Het is hiermee eenvoudiger geworden om je eigen, persoonlijke leerroute uit te stippelen (lees het interview met Sanne Verbogt - hiernaast - ter inspiratie);
- Er zijn ruime, moderne studio’s aanwezig in het vernieuwde WMDC; maak er vooral gebruik van.