wereldmuziek


Wereldmuziek is bij uitstek een brede en internationaal georiënteerde studierichting. Als student neem je kennis van uiteenlopende muzikale genres, waardoor je letterlijk wereldwijd inzetbaar bent. Lees onder ‘Waarom deze studie?’ wat deze opleiding bij Codarts zo bijzonder maakt. Bekijk de tekst onder ‘Wat leer je?’ om meer te weten te komen over de diverse specialisaties binnen Wereldmuziek.

Waarom deze studie?
Uniek in Europa, dat is de afdeling Wereldmuziek van Codarts. Alleen hier kun je ervoor kiezen om je volledig te specialiseren in – bijvoorbeeld – Indiase muziek, óf een breed vakkenpakket samen te stellen en je ontplooien tot generalist. Met andere woorden: je creëert je curriculum (grotendeels) zelf. Dit alles binnen een inspirerende, internationale omgeving met (mede)studenten uit meer dan 50 landen.

Alle studierichtingen hebben een gespecialiseerde groep van vakdocenten voor de wekelijkse lessen. Er zijn topmusici van wereldfaam bij de opleiding betrokken, onder wie de Indiase bansurispeler Hariprasad Chaurasia, de Spaanse flamencogitarist Paco Pen᷉a, de Argentijnse pianist en componist Gustavo Beijtelman en de Turkse neyspeler Kudsi Ergüner.

Verder besteden we veel aandacht aan het samengaan van muziekstijlen. Zowel binnen het vakgebied (wereldmuziek) als daarbuiten. Je krijgt volop de stimulans om samen te werken met jazz- en popstudenten, die lessen volgen op dezelfde locatie (het World Music & Dance Centre, afgekort WMDC).

Wat leer je?
De afdeling wereldmuziek is opgebouwd uit vijf studierichtingen.

1. Flamencogitaar (inclusief zang- en danspractica)
2. Indiase muziek (zowel Noord-Indiase klassieke muziek als een lichte muziekvariant onder de naam “Bollywood”)
3. Latin (Caribische ritmes, Braziliaanse Muziek en Latin/Jazz)
4. Argentijnse Tango (traditionele vormen, tango nuevo, tango electronico)
5. Turkse muziek (zowel Anatolische volksmuziek als Ottomaanse muziek).

Aan de hand van je gekozen studierichting (hoofdvak) krijg je muzikale en technisch-muzikale trainingen.

Naast je specialisatievakken zijn er verplichte vakken, waaronder westerse muziektheorie (alleen verplicht in het eerste jaar), didactische vakken en vakken gericht op het verkrijgen van ondernemersvaardigheden.

Studieprogramma
De bacheloropleiding is een vierjarige voltijdstudie. Een studiejaar is onderverdeeld in twee semesters. De voortgang van de studie wordt vastgelegd in de vorm van studiepunten. Per studiejaar moet je 60 ECTS studiepunten behalen. De volledige bacheloropleiding bestaat uit 240 ECTS studiepunten. (Voor de studietabellen van de diverse curricula, zie de OER.)
De studie is opgebouwd uit twee fasen: propedeutische fase en de hoofdfase. De propedeutische fase omvat het eerste jaar, ook wel het basisjaar genoemd. De hoofdfase omvat het tweede, derde en vierde studiejaar.

De propedeuse
Tijdens de propedeuse leg je de basis voor het verdere studieverloop in de hoofdfase. In het eerste jaar richt je je met name op muzikaal-ambachtelijke vakken (denk onder meer aan muziektheorie en ritmische scholing) en genre-specifieke vakken (over jouw specialisatie). Het is belangrijk om te weten dat je in je propedeusejaar 60 studiepunten moet behalen om over te gaan.

De hoofdfase

In de hoofdfase staat de verdieping in jouw specialisatie steeds meer centraal. Daarnaast is er aandacht voor een kennismaking en integratie met andere vakgebieden. Zo volg je in het tweede studiejaar de module Muziek Wereldwijd: een brede introductie in de wereldmuziek (westers en niet-westers).
Theoretische vorming, educatieve vakken en competenties rond ondernemerschap worden in de hoofdfase steeds belangrijker. Aan het eind van het derde studiejaar rond je deze vakken af, zodat je in het vierde, afsluitende studiejaar kunt werken aan je afstudeerconcert.

Graad

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Bachelor of Music (BMus).

Contact:

T:
010 217 10 33
E:
wereldmuziek@codarts.nl

JPW in het WMDC

Jazz, Pop en Wereldmuziek mengen en mixen zich bij Codarts. Sinds studiejaar 2013/2014 zitten de afdelingen samen onder één dak: het World Music & Dance Centre (WMDC). Een paar voordelen opgesomd:

- Omdat Jazz, Pop en Wereldmuziek een gebouw delen, kun je gemakkelijk ensembles vormen met studenten van andere afdelingen;
- De curricula worden (en zijn al gedeeltelijk) op elkaar afgestemd;
- Het is hiermee eenvoudiger geworden om je eigen, persoonlijke leerroute uit te stippelen (lees het interview met Sanne Verbogt ter inspiratie);
- Er zijn ruime, moderne studio’s aanwezig in het vernieuwde WMDC; maak er vooral gebruik van.